Nous travaillons à service réduit. Notre délai de réponse est allongé. Il reste possible de s'inscrire et de passer commande. We werken aan een verminderde dienst. Onze reactietijd is verlengd. Het is echter wel mogelijk om te registreren en bestellingen te plaatsen.
12.01.2021

Beter schrijven met online tools

writing_ressources.jpg

Wie heeft er nooit gezocht naar een woord om er zeker van te zijn dat het correct gespeld is en soms zelfs bestaat? In het verleden maakten woordenboeken het mogelijk om deze zoekactie op papier uit te voeren. Vandaag de dag kunt u via het web een term, zelfs een uitdrukking, een citaat en zelfs een hele tekst controleren. Daarom zijn bekende woordenboeken begonnen met het digitaliseren ervan. Zoekmachines geven ook snel antwoord op de spellings- en grammaticale vragen die we onszelf stellen. Wist u ook dat hiervoor gereedschappen zijn ontwikkeld? Hier zijn er enkele die onze woordenboeken en beschermhoezen uit het verleden digitaliseren en soms nog verder gaan, geholpen door kunstmatige intelligentie, die op dit moment alleen in hun zeer veelbelovende begin zijn.

 

Gedigitaliseerde woordenboeken

Als u papieren woordenboeken gebruikt, wist u dan dat deze nu ook online beschikbaar zijn? Hier zijn een paar voorbeelden.

Van Dale biedt dezelfde mogelijkheden ook voor Nederlanders, voor meer informatie klik hier.

Editions Le Robert biedt een breed scala aan woordenboeken die direct online kunnen worden besteld, maar ook een gratis online woordenboek voor Frans.

 

Online schrijfwaren

Er bestaan verschillende tools in het Nederlands om de kwaliteit van uw schrijfwerk te verbeteren.  Hier zijn een paar van hen en andere middelen om uw geschreven taal ook in bredere zin te verbeteren.

 

LanguageTool

9 Free Automated English Grammar Checker And Writing ...

LanguageTool is een open-source project dat in 2003 van start is gegaan. Het kan nu meer dan 30 talen ondersteunen, is meer dan een miljoen keer geïnstalleerd, wordt door meer dan 150 bedrijven wereldwijd gebruikt en meer dan 15 miljoen teksten worden dagelijks door de tool verbeterd. De kracht van LanguageTool is de gemeenschap van mensen die bijdragen aan de technologie: meer dan 143 mensen verbeteren de tool.

U kunt de tool downloaden als een plug-in die op uw webbrowser wordt geïnstalleerd, of het nu gaat om Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge of zelfs de Noorse browser Opera. LanguageTool werkt volgens een Freemium model met een limiet van 10.000 tekens per tekst. Je moet dan betalen voor meer functies. Om meer te weten te komen over hun databeleid, zie deze link.

Lijst van ondersteunde talen: Frans, Engels (Australisch, Canadees, Brits, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrikaans, Amerikaans), Duits (Oostenrijks, Duits, Zwitsers), Asturisch, Wit-Russisch, Bretoens, Catalaans (en Valenciaans), Chinees, Deens en Spaans, Esperanto, Galicisch, Grieks, Italiaans, Japans, Khmer, Nederlands, Perzisch, Pools, Portugees (Braziliaans, Portugees, Angolees, Mozambikaans), Roemeens, Russisch, Slowaaks, Sloveens, Zweeds, Tagalog, Tamil, Oekraïens, Arabisch.

 

Grammarly

20 Overused Words Grammarly Can Help You Diversify in Your ...

Grammarly kan worden omschreven als een instrument voor het schrijven van gedurfde, duidelijke en foutloze teksten met een artificieel intelligente schrijfassistent. In de vorm van een extensie kan het worden geïnstalleerd op bijna elke webbrowser: Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge en Apple Safari. Deze tool wordt rechtstreeks vanuit uw browser geïnstalleerd en helpt u bij het schrijven in uw mailbox, op uw favoriete sociale netwerk, in de zoekmachine en zelfs op uw beheer- en communicatietools zoals Asana of Slack! Kortom, het volgt je... Als dit aspect van het volgen je bang maakt of je verbaast, bekijk dan hier hun privacy- en vertrouwelijkheidsbeleid.

Het model van deze tool werkt op de Freemium. Het is gratis voor basis schrijfsuggesties: spelling, grammatica, interpunctie en beknoptheid. De webapplicatie rekent dan voor meer geavanceerde functies: zinsherschrijven voor duidelijkheid, voorbeeld van zinsherschrijven, toonaanpassingen, voorbeeld van zelfverzekerd schrijven, plagiaatdetectie, woordkeuze, voorbeeld van woordenschat, niveau van formaliteit, voorbeeld van formaliteit, spreekvaardigheid, andere geavanceerde suggesties.

Er is ook de add-in voor Microsoft Office en die is gratis!

Grammatica ondersteunt alleen het Engels en enkele van zijn dialecten, lees meer.

 

ProWritingAid

ProWritingAid Introduction - YouTube

De ProWritingAid tool beschrijft zichzelf als het enige platform dat grammatica- en stijlcontrole van wereldklasse biedt, allemaal om u te helpen uw schrijven te versterken. Het aanbod van de tool richt zich ook op het privacyaspect. ProWritingAid stelt uw privacy boven alles door zich te houden aan de hoogste normen op het gebied van privacy en GDPR.

De software integreert met verschillende diensten, die hier kunnen worden bekeken: als een webbrowser extensie, voor sommige andere software zoals Microsoft Word of Google Docs. U kunt de desktop applicatie ook direct downloaden.

ProWritingAid is gratis als je niet meer dan 500 woorden tegelijk bewerkt. Zodra deze limiet is overschreden, is het tijd om te upgraden naar Premium. Het hangt allemaal af van uw behoeften. Twee andere tools zijn ook relevant als u uw grammatica of schrijfvaardigheid wilt verbeteren: de Grammaticagids en de Schrijfvaardigheidstool.

Ondersteunde taal: alleen Engels.

 

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

SOCIALware heeft al ...

16.000

geregistreerde VZWs

180.000.000 €

besparing gerealiseerd door de vzw’s

595.000

producten verdeeld