17.03.2014

Stopzetting van de Windows XP support


Vanaf 8 april 2014 zijn er voor Windows XP geen support en geen updates meer beschikbaar.

Als u hierna Windows XP verder gebruikt zal uw PC nog werken, maar hij wordt kwetsbaarder naar veiligheids- en virus risico’s.  Bovendien zullen meer en meer toepassingen en randapparatuur niet meer werken onder Windows XP aangezien fabrikanten van materiaal en software hun producten verder optimaliseren in functie van de meest recent windows versies.

Wat te doen om toch beschermd te zijn ? De beste optie is om uw bestaande PC zo snel mogelijk up te graden naar nieuwere windows  versies. Via  SOCIALware kan u de  Windows 7 of Windows 8.1 upgrades bekomen.  Verzeker u op voorhand dat uw PC wel degelijk kan functioneren met deze nieuwere besturingssystemen.  Het goede nieuws is dat Windows 7, Windows 8.1 en de nieuwere Microsoft Office versies goed draaien op oudere PC’s. Lees de ervaringen en aanbevelingen van Jim Lynch van Techsoup in dit verband. Om te weten of uw PC beantwoordt aan de minimale eisen, raadpleeg ook deze Windows 7 advisor van Microsoft.

Microsoft heeft tutorials gepubliceerd die u stap voor stap wegwijs maken in :

Of u kan opteren voor de versie “How to upgrade from Windows XP-to Windows 7 for dummies”.

Wat met mijn bestaande software ?

Als u nog Microsoft Office 2003 of een oudere MS Office versie gebruikt, wordt het ook tijd om up te graden. Ook deze software wordt vanaf april 2014 niet meer ondersteund door Microsoft, wat ze kwetsbaarder maakt naar veiligheidsrisico’s.

Als zou blijken dat u nog veel software hebt die absoluut niet functioneert onder nieuwe besturingssytemen dan kan u overwegen om over te stappen naar Windows 7 Professionnal, dat beschikt over een ‘add-on’ XP mode die in uw bureaublad in een apart venster onder Windows 7 draait. U kan Windows XP mode hier downloaden.  Het is wellicht nuttig om weten dat nog moet beschikken over uw oorspronkelijk Windows XP installatie disk en activatiecode om de XP mode te laten werken.

Om te ontdekken of uw bestaande programma’s, toebehoren en randapparatuur functioneren onder Windows 7 of 8.1 kan u beroep doen op het Compatibiliteitscentrum, waar u de naam van uw product kan invoeren. Een andere toepassing die u kan raadplegen om de compatibiliteit van een software met Windows 8.1 na te gaan is http://windows.microsoft.com/nl-be/windows-8/older-programs-compatible-version-windows.

De beveiliging van Windows XP wordt nog wel verzekerd door bepaalde third parties

Als u toch niet meteen kan migreren, is het toch goed om weten dat meerdere third party software vendors verder steun bieden voor de beveiliging van Windows XP. Maar hoe werken ze? Bieden ze volledige of gedeeltelijke ondersteuning? Daar ook onderzocht Techsoup wat de experten terzake aanbevelen. Lees meer.