06.12.2017

IMP Ste-Gertrude

header temoignage IMP NL XS.jpg


Het Institut Médico Pédagogique Sainte-Gertrude (gelegen in het Henegouwse Aat en Brugelette) is een voorziening voor opvang en huisvesting, sinds 1950 gespecialiseerd is in de zorg voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.
Om tegemoet te komen aan de groeiende behoefte aan connectiviteit van haar inwoners, heeft het IMP beroep gedaan op het donatie aanbod van hoogwaardige Cisco apparatuur, aangeboden via SOCIALware.

 

« In eerste instantie hebben we onze jongeren om veiligheidsredenen geen toegang
gegeven tot ons netwerk. Maar we realiseerden ons al snel dat we een oplossing
moesten vinden. Met de Cisco-switches konden we een dubbel internetsignaal genereren
om zo tegelijk het beveiligde netwerk en het wifi-netwerk in elke wooneenheid te beheren.
In economische termen is deze evolutie naar een bijkomend netwerk gebruik makend
van ‘state of the art’ technologie mogelijk gemaakt dankzij de tussenkomst van SOCIALware
.»

Stéphane Dobchies, support verantwoordelijke IMP Ste Gertrude 


Het IMP is verspreid over twee locaties, Aat en Brugelette. In Brugelette werken we in een heel oud gebouw, wat een niet onbelangrijk gegeven is. Wij zorgen voor gemiddeld 250 personen, rekening houdend met de dagopvang cliënten, en we hebben 170 werknemers. Onze bewoners hebben een beperking, meestal een lichte tot matige verstandelijke beperking. Voor hen is internettoegang even belangrijk als voor elke jongere.

Ongeveer 10 jaar geleden zijn we vanuit ongeveer een wit blad de instelling beginnen uit te rusten met IT. Onze voorziening is georganiseerd in paviljoenen, levenseenheden die elk tussen de 10 en 15 personen verwelkomen. Al snel wilden ze toegang hebben tot PC’s, met alles wat er op het intranet-niveau en natuurlijk ook op het internet beschikbaar was. Onder de bewoners (100 jongeren en 20 volwassenen), verblijven de volwassenen 7 dagen op 7 bij IMP en 25 jonge mensen blijven in het weekend. Ze zijn hier als thuis. We hebben nu een honderdtal PC’s.

Implementatie van de Cisco oplossing


In Brugelette beschikken we over wifi16 antennes verspreid over 6000 vierkante meter. Om de Cisco-switches op de antennes aan te sluiten moesten we 300 meter aan kabels trekken, zodat de dekking bijna overal perfect is. In Aat, waar we drie kleine rijtjeshuizen bezetten, was de installatie van drie antennes voldoende.
Voor de keuze van de apparatuur konden we rekenen op de ervaring van onze computerspecialist, die de Cisco-training heeft gevolgd. Ze bracht in praktijk wat ze op school had geleerd, de hulp van een gekwalificeerde elektricien, vooral omdat de installatie op hetzelfde moment plaatsvond als haar opleiding. Aangezien ze ons nu verlaat voor een andere baan zijn we van plan om het onderhoud van het netwerk voortaan uit te besteden.


De samenwerking met SOCIALware


Een jaar geleden hadden we contact met Antonio Tiani, lid van het SOCIALware-team om hem te informeren over onze verschillende behoeften. Hij begeleidde ons met het Cisco-aanbod en wees ons op andere mogelijkheden, waaronder bv. Google voor Nonprofitorganisaties. Dankzij zijn steun hebben we talrijke aanbiedingen kunnen ontdekken, zoals ook de mogelijkheid om voordelig high end refurbished schermen en laptops aan te schaffen (via Comex). SOCIALware betekent een grote hulp voor een instelling als de onze. De volgende stap wordt het herbekijken van het systeem om onze gegevens te hosten.

 
«
Als we zelf hadden moeten investeren in al dit materiaal, zouden we ruim tien keer de totale administratiekosten van het Cisco-programma bij SOCIALware hebben betaald, zij een 100.000 dollar. Het zou onmogelijk zijn geweest om een netwerk van dergelijke kwaliteit uit te bouwen. »