01.02.2018

Verander je regelmatig je wachtwoorden?

password.jpg

1 februari is de ‘World Password Change Day’. Die is bedoeld om internetgebruikers te sensibiliseren voor online veiligheid en ze aan te zetten om hun wachtwoorden minstens een keer per jaar te wijzigen. Letters en cijfers mengen, speciale karakters integreren, niet overal hetzelfde wachtwoorden gebruiken en nooit wachtwoorden vindbaar noteren zijn de basisregels voor een veilig wachtwoord. Een belangerijke uitdaging voor jezelf en je organisatie natuurlijk.

We willen hierbij een aantal handige opties delen:

  • Een website laat je weten of je e-mailadres al gehackt is, waar en wanneer. Vandaag waarschuwen sommige bedrijven zoals Microsoft, Facebook, Twitter en Google, je expliciet rond hacking pogingen. Maar hoe zit het met andere sites die je e-mailadres en wachtwoord opslaan? Door de vraag « Have I been Pwned ? » (wat letterlijk betekent: ben ik beetgenomen?) kan je nagaan waar op het web je persoonlijke gegevens zijn gecompromitteerd, wanneer en welke gegevens zijn gehackt. Je moet dan je accounts controleren en hun de veiligheid verbeteren, door o.m. het wachtwoord meteen aan te passen.
  • Gebruik de gratis wachtwoordgenerator van Norton Identity Safe om kwalitatieve wachtwoorden uit te werken. Selecteer gewoon je veiligheidscriteria voor de wachtwoorden die je nodig hebt. Hoe meer opties je kiest, hoe veiliger de wachtwoorden zullen zijn.   
  • Een bijzonder veilig wachtwoordbeheer is ook opgenomen in de Norton Security Deluxe software, onze best-seller voor persoonlijke veiligheid. Een van de modules ervan onthoudt, beveiligt en houdt gebruikersnamen en wachtwoorden bij, en het genereert ook nieuwe wachtwoorden.
  • De gratis app It’s me genereert een uniek en veilig wachtwoord. Ze biedt ook toegang tot je bankrekeningen (Belfius, BNP Paribas Fortis, Hello Bank, Fintro, CBC en ING). Sinds kort geeft "It's Me" ook toegang tot de federale online diensten zoals Taxonweb. Het gebruik van een token of ID-kaartlezer is dan achterhaald. Een enkele connectie geeft je toegang tot meerdere diensten.