Binnenkort unieke domeinnaam .ong of .ngo

 

Weldra .ngo als alternatief voor .be of .org?

Vanaf 2014 kunnen niet-gouvernementele organisaties wereldwijd een domeinadres .ong of .ngo aanvragen. Daardoor krijgen ze een grotere herkenbaarheid. De domeinnaam zal alleen voor daadwerkelijke ngo's toegankelijk zijn. Dat kunnen organisaties uit de hele non-profitsector zijn.

Met een domeinnaam kunt u zich voor een stukje profileren. Zo verwijst de suffix .be naar België. Maar iedereen kan zich met die domeinnaam laten registreren, u hoeft geen Belg te zijn of niet in het land gevestigd te zijn. Er is momenteel ook geen domeinnaam waarmee ngo's zich expliciet kunnen onderscheiden. Ze gebruiken vaak de suffix van het land waar ze actief zijn, of .org wat staat voor organisatie. Echter, ook particulieren kunnen zich met .org laten registreren, het is geen exclusieve domeinnaam. Binnenkort komt daar verandering in. Niet-gouvernementele organisaties wereldwijd zullen gebruik kunnen maken van de domeinnaam .ngo of met .ong in landen waar een Romaanse taal wordt gesproken. Daarmee maken ze duidelijk dat ze geen overheidsinstelling of commercieel bedrijf zijn, wat belangrijk is voor hun herkenbaarheid.

De suffix .ngo zal alleen voor niet-gouvernementele organisaties beschikbaar zijn. In België gebruiken nu vooral organisaties in de sector van ontwikkelingssamenwerking de omschrijving niet-gouvernementele organisatie. In veel andere landen gebruiken ook andere organisaties uit de non-profit deze term. Ze zijn bijvoorbeeld ook actief op het vlak van welzijn, armoede, ecologie, sociale economie enzovoort.

Beheer

Wie voor het beheer van de domeinnaam .ngo / .ong zal instaan, is nog niet helemaal duidelijk. Het Amerikaanse ICANN, de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers is verantwoordelijk voor het toewijzen van domeinnamen en zal vermoedelijk binnenkort beslissen aan wie het beheer toekomt. PIR, Public Interest Registry is alvast een grote kanshebber. Deze onderneming beheert onder meer ook de domeinnaam .org en heeft behoorlijk wat ervaring met de wereld van niet-gouvernementele organisaties. "We deden twee jaar lang onderzoek bij ngo's wereldwijd. Daaruit bleek onder meer dat er nood is aan een eigen identiteit en een unieke plaats op internet. De studie liep in 27 landen. Daar vonden we zowat 6,7 miljoen ngo's. Belangrijke landen zijn onder meer België, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Nederland, Spanje en Groot-Brittannië. De nieuwe domeinnaam zal ngo's toelaten nog meer doelgericht te kunnen communiceren", aldus Brian Cute, ceo van Public Interest Registry (PIR).

Community

De domeinnaam is onder meer ideaal voor nieuwkomers die nog geen webadres hebben of die willen omschakelen. Maar .ngo kan ook als extra domeinnaam voor organisaties die wel al actief zijn op internet en hun huidige adres willen behouden. De verschillende domeinnamen kunnen dan naar dezelfde website leiden. Of de organisatie kan op elk webadres verschillende informatie aanbieden, op maat van het doelpubliek dat men voor ogen heeft. Er zijn dus meerdere opties en dat laat een flexibele aanpak toe. "Ngo's zullen via hun domeinnaam deel uitmaken van een unieke community. Dat kan leiden tot een interessante wisselwerking. We zijn ook zinnens geregeld inhoudelijke onderwerpen te brengen, samenwerking te stimuleren en connecties met sociale media mogelijk te maken. Onze ambitie is om de sector te versterken en te streven naar een optimale service", aldus nog Brian Cute.

Start

"Als we het beheer van de domeinnaam verwerven, hopen we in 2014 te kunnen starten. Globaal genomen betaal je voor een domeinnaam 15 tot 30 euro per jaar, maar wij streven er naar de kosten zo laag mogelijk te houden. Dat doen we omdat het niet-gouvernementele organisaties zijn en we weten dat ze hun geld goed kunnen gebruiken", aldus Brian Cute.